Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Busshindret som ska hindra bilar från att gena mellan Öster och Gävles strand är svårt att ta sig förbi även med bussen. Bara under maj har två bussar på linje 14 slagit sönder oljetråget och läckt olja i två kilometer. Senast under onsdagen. Foto: Markus Dahlberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Farthindret i Gävle som förstört bussar i 10 år

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsmorgonen skadades återigen en buss på linje 14 när den passerade farthindret på Öster i Gävle och läckte olja i flera kilometer. Farthindret har trots flera ombyggnationer orsakat bekymmer i minst tio års tid.

– Det är en buss som slagit i farthindret här, säger Jimmy Dyrebrant, parkarbetare som går och kastar ut sand längs oljespåren på Redargatan.

Det är inte första gången du gör det här?

– Tyvärr inte, bussarna är för låga, eller så är farthindret för högt.

Hindret är till för att stoppa personbilar att gena mellan Öster och Gävlestrand, men det är tänkt att bussarna ska kunna passera.

Så är det bussarna eller hindret det är fel på? Vi frågar Henrik Nyquist, kommunikationschef på Vy bussar som kör trafiken.

– Det är säkert inget fel på hindret och inte våra bussar eller förare heller. Men det som fungerar i teorin fungerar inte alltid i praktiken. Hindret är lite olyckligt placerat i en böj vilket gör att det blir lite svårt att komma helt rätt med en stor buss, säger Henrik Nyquist.

När SVT är på plats efter olyckan passerar ytterligare några bussar. Med små marginaler. Lite senare öppnas bussen till den nybyggda passagen bredvid. Det här  är andra gången på en månad som en buss körs sönder på hindret som byggts av kommunen. Men hindret har byggts om och modifiereat minst tio års tid.

Man tänker ”hur svårt kan det vara”?

– Ja, det förstår jag, säger Marie Grew, trafikplanerare på Gävle kommun. Men vi tycker att vi har hittat en lösning som ska fungera. Men trots det är det en som kört på igen.

Ska man skratta eller gråta åt det här?

– Det måste kosta jättemycket pengar, så gråta skulle jag göra, säger Eva Lättman Löfgren som passerar korsningen dagligen när hon är ute och går.

– Det är ju miljöförstöring också eftersom det hamnar massor med olja i backen, och den är inte lätt att få upp heller, säger Jimmy Dyrebrant.

– Ja, om det inte fungerar den här gången så finns det inte så många alternativ kvar än att ta bort hindret helt och hållet, säger Marie Grew.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer