Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera bussar stod under fredagen parkerade utanför Transdevs depå i Sandviken. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Bussleverantören efter laddkaoset: Kommer ta veckor att lösa

Uppdaterad
Publicerad

Varken regionen eller bussleverantören var förberedda på de laddproblem som de nya elbussarna fört med sig. De akuta problemen kommer ta veckor att lösa men det kan dröja ännu längre innan bussarna går som vanligt, enligt leverantören.

Den senaste veckan har X-trafik haft stora problem med inställda avgångar. Anledningen är att de nya elbussarna inte laddats tillräckligt och därför inte kan genomföra de planerade turerna.

– Bussarna laddar inte som de ska och just nu utreder vi vad det beror på, säger Fredrik Beckius affärschef på Transdev. Det här är ett problem vi inte har upplevt på våra tidigare bussar och orter.

Kollektivtrafik

Kan ta månader innan trafiken går som vanligt

Situationen förväntas vara löst inom en månads tid men problemet med inställda bussar väntas pågå ännu längre, om än i mindre utsträckning.

Tills dess har 12 bussar tagits in för att lösa de mest akuta problemen med bristen på fordon.

Regionen var inte förberedda på de omfattande problemen när de nya bussarna togs i drift efter upphandlingen.

– Att det blir strul i början av ett nytt avtal, oavsett vilken typ av buss det är, är inte konstigt. Så att det är problem är ingen större chock men att det blev så pass omfattande är såklart olyckligt, säger Alexander Hägg (M), ordförande i hållbarhetsnämnden.

Har det blivit tal på politisk nivå om kompensation för resenärer som drabbas av det här?

– Det är ingenting som vi har haft uppe för diskussion än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet