”Ett politiskt spel för att driva opinionen för de planerade vindkraftparkerna”, menar Moderaternas William Elofsson att beslutet om en viljeinriktning om bygdepeng är. ”Vi vill bara beskriva vad vi förväntar oss av vindkraftbolagen”, säger Åsa Wiklund Lång (S). Foto: Anders Sundin/SVT

Oenighet i Gävle om bygdepeng från vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Gävle vill att minst en procent av intäkterna från elen som produceras när det byggs nya vindkraftparker i kommunen ska gå till en lokal så kallad bygdepeng. Det beslutade kommunstyrelsen på ett möte på tisdagen. 

– Vi tycker att det är rimligt att vi beskriver att vi som kommun förväntar oss att våra medborgare får ta del av utkomsten av att någon faktiskt nyttjar vår mark eller hav, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S).

Beslut om viljeinriktning

Det är många som vill bygga vindkraftsparker längs Gävlekusten. Svea Vind Offshore vill uppföra Utposten 2 och WPD planerar för Storgrunden bland annat. Nu har S, L, MP och C beslutat om en så kallad viljeinriktning: När det byggs vindkraftsparker så ska en del också gå tillbaka till dem som bor i närheten – minst en procent av produktionsvärdet för såld el.

”Vilseledande spel”

Men att kräva pengar är inte möjligt, och därför är beslutet vilseledande menar delar av oppositionen.

–  Det är en del av ett politiskt spel där de försöker ge en bild av att Gävle kommun kan garantera pengar till de lokalboende och det kan vi inte göra. Det är därför vi tycker att vi inte ska fatta det här beslutet. Om vi får bygdepengar efter en etablering så ska de självklart fördelas, säger William Elofsson (M) kommunalråd i opposition.

– Det gör ju det här till en fråga för eller emot vindkraft och att vi skulle avleda medborgarna. Det stämmer över huvud taget inte, säger Åsa Wiklund Lång (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.