Bygghissen tar form – snart kan brandhuset på Öster tömmas berättar Mattias Jansson som är byggprojektchef på Gavlegårdarna. Foto: SVT

I väntan på bygghissen – då kan brandhuset på Öster tömmas

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka kommer bygghissen på plats utanför det brandskadade 10-våningshuset på Öster i Gävle. Därmed kan huset börja tömmas på bohag.

-  Inget ska lämnas, säger Mattias Jansson, byggprojektchef på Gavlegårdarna.

Byggkranen är redan på plats och brandmaterial plockas ner från översta våningen. Dessutom besiktas balkongerna just nu och det är där som allt material inne i huset ska forslas ut när bygghissen är på plats.

– Allt ska ut ur lägenheterna. Det ska bli tomt. Det blir ju ett stort byggprojekt av det här, säger Mattias Jansson.

Höghusbrand i Gävle

Företag packar

Företag är nu på plats och packar ihop allt som finns i lägenheterna inför att huset ska tömmas.

– Hyresgästerna kommer inte att flytta ut prylarna själva. Allt sköts av företagen, säger Mattias Jansson och berättar att man även satt på värmen i huset.

– Vi har startat radiatorerna så att huset inte ska frysa sönder när kylan kommer.

Nytt boende

När det gäller boende har det löst sig för 35 av 52 hyresgäster. Fyra har löst sitt boende med annan hyresvärd eller på annat sätt och 31 har skrivit nya avtal på annat boende hos Gavlegårdarna. 7 hyresgäster har fått erbjudande från Gavlegårdarna men ännu inte svarat.

Hur övriga 10 hyresgäster löst boendefrågan är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghusbrand i Gävle

Mer i ämnet