Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när lägerdeltagarna får hjälpa till att renovera delar av ett världsarv. Foto: Bizz Sjöblom / SVT

Byggnadsvårdsläger lockar deltagarna från hela landet – rustar upp hälsingegården Pallars i Långhed

Uppdaterad
Publicerad

På Hälsingegården Pallars i Långhed utanför Alfta pågår just nu ett byggnadsvårdsläger. Deltagarna kommer från hela Sverige för att lära sig renovera gamla hus med traditionella metoder.

– Vi behöver en föryngring bland timmermän och andra hantverkare, det finns risk för att det kommer bli brist på dem, säger Lena Landström, världsarvssamordnare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Gården som lägret sker på är Pallars, en av de sju hälsingegårdar som FN-organet Unesco 2012 utsåg till världsarv. Deltagarna får under utbildningen hjälpa till att renovera hus på gården under handledning från experter. Momenten deltagarna får prova på är timring, fönsterrenovering och schablonmålning.

Och intresset för att renovera gamla hus är knappast någonting som minskar.

– Det är ovanligt många unga människor i år, och det ovanligt många arkitekter med. Det tycker jag är väldigt roligt, för det vittnar om att unga arkitekter tar vara på den här kunskapen och för den vidare, säger Lena Landström.

Att lägret sker på en världsarvsgård beskrivs som unikt, då lägret vanligtvis sker på en kursgård. Att det sker på just Pallars beror på att det fanns byggnader på gården i behov av underhåll, men även för att få sprida kunskap om världsarvet hälsingegårdar.

”Slår vilken solsemester som helst”

En av deltagarna på lägret är arkitekten Faiza Bano Khan från Stockholm. För henne innebär lägret en möjlighet att lära sig mer om byggnadshistoria. Att hon lägger två veckor av sin semester på att renovera någon annans gård, är inget som bekymrar henne.

– Jag har ett intresse av att jobba med hus och är någonting jag älskar och är fascinerad av. Det är superlyxigt att få träffa en timmerman och en fönsterrenoverare som har sådan gedigen kunskap. För mig slår det vilken solsemester som helst.

Lägret arrangeras av Länsstyrelsen Gävleborg i samarbete med bland annat Svenska byggnadsvårdsföreningen och Ovanåkers kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer