– Astrid Lindgren skulle vrida sig i graven om hon visste vad som pågick på sjukhuset, säger Mollys mamma till Nyhetsbyrån Siren. Foto: Privat/Nyhetsbyrån Siren.

Molly, 3, opererades för cancer – lämnades på akuten i sju timmar

Uppdaterad
Publicerad

Treåriga Molly från Gävle fick vänta i sju timmar på barnakuten i Stockholm efter att hon opererats. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar kritik mot Astrid Lindgrens barnsjukhus och säger att hon ”utsatts för onödigt lidande”.

– Vi kände oss övergivna, säger Mollys mamma.

Efter att Molly hade opererat bort ett öga på grund av cancer fick hon svårt att kissa och när problemet kvarstod flyttades hon från S:t Eriks akutmottagning till barnakuten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, Nya Karolinska.

Där fick Molly vänta på en brits i ett rum i sju timmar innan hon lades in.

– Astrid Lindgren skulle vrida sig i graven om hon visste vad som pågick på sjukhuset, säger Mollys mamma till Nyhetsbyrån Siren.

Ovanlig flytt

Föräldrarna anmälde händelsen till IVO som i sitt beslut skrev att det var ”anmärkningsvärt” att S:t Eriks behövde flytta barnet till en annan akutmottagning för att hon hade svårt att kissa. Särskilt då det gällde en ”känd förekommande komplikation”. 

Molly kunde läggas in på Astrid Lindgrens barnsjukhus först efter sju timmars väntan. Dessutom tog det tre timmar att få smärtlindringen i form av Alvedon, enligt föräldrarna.

När hon skrevs in var det inte på canceravdelningen, utan på lung- och allergiavdelningen på grund av platsbrist. Under tiden fick Molly inte dropp och hade inte tillåtelse att äta, enligt mamman.

– Vi kände oss övergivna. Hade vi fått komma till onkologavdelningen är jag helt övertygad om att de hade kunnat ta bort smärtan helt, säger Mollys mamma.

Svårt med smärtlindring

Hon sa även att personalen på Astrid Lindgrens sjukhus betedde sig arrogant och att de var tvungna att tjata till sig smärtlindring till sin dotter.

Cheferna på S:t Eriks sjukhus och Astrid Lindgrens barnsjukhus erkänner att planeringen var bristfällig, något IVO har med i sitt beslut.

– Det var fruktansvärda dygn. Det tog tre månader innan vi ens kunde prata om det utan att bryta ihop, säger mamman till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.