Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att bara ha en person – jag skulle bli knäpp” – hör Carro Olivares som lever i ett polyamoröst förhållande och har två pojkvänner samtidigt. Foto: Stefan Larsson/SVT

Carro har två pojkvänner samtidigt: ”Hasse räcker inte till”

Uppdaterad
Publicerad

Carro Olivares är polyamorös, vilket innebär att hon är i förhållande med flera män samtidigt. En av dem är Hasse som hon bor med.

– Hasse räcker inte till men jag önskar att det hade varit så. Men det gör inte min andra pojkvän heller, säger Carro Olivares.

Förutom Hasse har Carro en pojkvän på distans. Även pojkvännerna är polyamorösa. Ibland träffas de enskilt och ibland alla tre. När pojkvännen är på besök hemma hos Carro och Hasse så är det han som får ta plats.

– Då är Hasse som Hasse är. När min andra pojkvän är på besök så brukar Hasse gå och lägga sig i ett annat rum när vi ska sova, säger Carro Olivares.

Carro berättar att hon har väldigt lätt att bli kär. Att ha en partner åt gången har tidigare i livet inte fungerat så bra.

– Jag blev väldigt svartsjuk och kontrollerande.

”Var otrogen i tid och otid”

Hon hade också svårt att vara en partner trogen, berättar hon.

– Då var jag otrogen i tid och otid.

Hur ser du på det i dag?

– Nu känner jag att så där gör man inte. Jag står inte bakom otrohet överhuvudtaget.

”Aldrig fler än tre”

När Carro Olivares var i 30-årsåldern valde hon att bli öppen polyamorös. Hon säger att det inte var för sexlivets skull utan det har varit kärleken hon har varit ute efter. Sedan dess har hon i omgångar haft flera olika förhållanden samtidigt.

– Jag känner mig lyckligare, mer harmonisk och friare.

Men det finns också gränser för hur många pojkvänner hon skulle kunna ha samtidigt.

– Aldrig fler än tre. Jag vet inte hur jag skulle orka med det, säger hon och skrattar.

vad är poly?

Polyrelationer är sexuella och/eller romantiska relationer som på ett eller annat sätt inkluderar mer än två personer. Det kan exempelvis vara tre personer som alla är tillsammans med varandra. Det kan också vara grupper av personer som knyts samman av relationer, utan att alla har relationer med varandra.

Ordet ”poly” är hämtat från grekiskan och betyder ”fler”. Poly används som ett slags samlingsnamn för en mängd olika relationsformer och människor som på olika sätt bryter mot tvåsamhetsnormen. Det kan alltså både vara en identitet och en typ av relation.

Vem, vilka eller vad som är poly beror på vem du frågar. Precis som med sexuell läggning eller andra ”etiketter” är det upp till den enskilda individen att definiera sig, och sina relationer.

Källa: Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.