Cecilia Bergåkra från Simeå vann SM-guld för Young riders på Nationaldagen. Foto: Mikael Johansson/SVT

Cecilia överraskade ridsverige

Uppdaterad
Publicerad

Hälsingetjejen Cecilia Bergåkra är 15 år och anses vara en av de stora talangerna i svensk ridsport. På nationaldagen blev hon på sin häst Primavera svensk mästare i dressyr i klassen Young Rider där de flesta ryttare är mellan 18 och 21 år.

– Det är svårt att begripa att det är sant. Att vinna SM-guld första gången jag ställer upp i klassen, säger Cecilia Bergåkra.

Det var en tuff nationaldag för 15-åriga Cecila Bergåkra - på några timmar red hon tre dressyrfinaler i kür (det fria programmet i dressyr som rids till musik) på de stora ridtävlingarna i Strömsholm i Västmanland – och det var i den sista SM-finalen som hon slog till och överraskade ridsportsverige med att ta hem guldet.

TV: Se ett längre TV-inslag med Cecilia

Siktar mot Europamästerskapen

Nu är hon hemma i vardagen igen på gården i Simeå, mellan Bollnäs och Järvsö, med skola och träning. En del firande blev det förstås igår, men redan nu har hon växlat focus mot kommande tävlingar.

– Närmast är det ponny-SM. Jag hoppas att jag blir uttagen till att få rida EM och nordiska mästerskapen, men det är ju längre fram i sommar, säger Cecilia Bergåkra.

Hon tränar hemma på gården med EM som ett av målen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.