Foto: SVT

Centern vinnare i Hudiksvall men MP kan avgöra maktskifte

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet går framåt mest i Hudiksvall och tillsammans med övriga allianspartier får de fler mandat än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som styr kommunen just nu. Miljöpartiet har historiskt sett samarbetat över blockgränserna och kan återigen avgöra om det blir ett maktskifte eller ej.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styr Hudiksvall i minoritet med 25 av 51 mandat. När Centerpartiet nu går fram 5,2 procentenheter får allianspartierna 22 mandat tillsammans mot S+V:s 21 mandat.

Miljöpartiet, som tidigare styrt kommunen med båda blocken, tappar hälften av sina mandat i kommunfullmäktige till två stycken, men det räcker för att avgöra kommunens styre beroende på om de hittar ett samarbete åt höger eller vänster.

Val 2018 – #dinröst

– Vi kan inte ge några besked just nu men vi vill få igenom vår politik så mycket som möjligt, säger Andréa Bromhed (MP).

Här kan du se valresultatet.

Valnattsresultat

Valdeltagande: 81,4%

Antal röster: 24 262

Antal ogiltiga röster: 427

Räknade distrikt: 21 av 21

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet