Dela dina tips! Hur träffade du din partner? Foto: Isabell Höjman/TT

Chatt: Hur träffade du kärleken på glesbygden?

Publicerad

Har du svept slut på alla singlar i området eller känner du dig oinspirerad till att gå ut på krogen? Dejting på glesbygden behöver inte nödvändigtvis vara svårare – men det kan skilja sig något från storstäderna. Dela dina erfarenheter av att träffa kärleken på glesbygden här i chatten – och ta del av andras tips.

Hur träffade du kärleken på glesbygden?

Nu stänger vi chatten för den här gången. Tack till alla er som delat med er av era tips och erfarenheter.

Relationsexperten • Vanligtvis tänker vi att vi kan älska någon, som föräldrar, syskon, barn, vänner och kollegor, utan att vara kär. Men enligt den triangulära kärlekteorin är kärlek ett spektrum. Givet att båda är öppna för att finna, enligt teorin kallad, fullbordad kärlek, korrelerar faktorerna med att finna vänner. Grundläggande tips i ämnet återfinns överallt i litteraturen, ända tillbaka till 1936 när Dale Carnegie gav ut sin världsberömda bok.

För att finna likasinnade behöver du söka dig till aktiviteter/sammanhang som du har ett genuint intresse av och där du kan träffa andra. Forskningen visar att personer som är likasinnade och i samma ålder har störst chans att förbli i en relation. Forskningen visar även att de flesta, utan att nödvändigtvis tycka att de har för få, vill ha fler vänner men utgår från att andra inte är intresserade. Ett bra vardagstips om man har svårt att fråga någon annan om sällskap är att vända på frågan och exempelvis säga ”säg till om du vill ha sällskap/hjälp”.

Sedan savannens dagar är människor programerade att söka trygghet. Nyttja därför exponeringseffekten som säger att ju mer vi exponeras för varandra, desto tryggare känner vi oss i varandras sällskap. Det är därför ingen slump att många träffas på jobbet, eftersom vi där hela tiden exponeras för likasinnade.

Människor älskar att prata om sig själva givet att du lyssnar intresserat. Ta inspiration från de 36 frågorna och ställ öppna frågor. Generellt visar forskningen att när vi pratar skulle de flesta behöva prata 20 procent långsammare respektive högre. Kom ihåg att visa dig sårbar mot andra, så vågar de vara sårbara tillbaka.

Människor gillar att höra sitt eget namn mer än något annat. Radera därför ”du” från ditt ordförråd och tilltala alltid personer med deras namn. Håll ögonkontakt, le så ofta som möjligt, ge genuina komplimanger samt tacka tydligt och ofta. Människor gillar även beröring på rätt sätt, lägg exempelvis handen på någons axel när du pratar med den.

Erik • Tinder känns som bästa sättet, trots att man läser mycket negativt om den appen.
Träffade min sambo därigenom som flyttade från staden ut till landsbygden med mig.
Har även ett tidigare förhållande i bagaget från Tinder.

Tips är att inte vara för desperat och bara swipa på rutin, eftersom appens algoritm då kommer sålla bort dig som en bot.
Precis som på "riktig" dejting på tex krogen så är det bäst att utgå från dina egna värderingar hos en potentiell partner.
Var inte rädd att swipa vänster trots att personen ser attraktiv ut men inte stämmer överens med dina värderingar eller liknande i sin presentation.
Kom även ihåg att inte vara för strikt kräsen och att inte precis allt som står i presentationen måste stämma till 100% enligt din preferens, för det gör det aldrig. Utgå från dina kärn och hjärtefrågor / värderingar.
Glöm inte att ställa radien på mer än närområdet, kör i alla fall 10 mils radie på glesbygden.
Lycka till :)

Lyckligt gift • För mig var det kärlek vid första ögonkastet vid sommardansbana.
Det var bara att arbeta på och jag lyckades fånga honom !
Detta var för 43 år sedan då fanns inte mobiler & FB
Ett tips våga vara social och ta kontakt när du träffar någon som verkar intressant
Lär dig dansa ! Fjällvandra , cykla mm
Rätt som det är möter man någon !

Freddi • Jag kommer från en by där det bor runt 4500 jag mötte min fru 97 mil hemifrån nämligen i södra Norge vidga sina vyer va det

Dalkarl • Nja, enligt statistiken så är det ju det vi inte gör.

Kvinnor flyttar i stort till städerna därför att de är där de typer av jobb som enligt SCB lockar kvinnor mest finns medans på landsbygden finns mest industri, jordbruk och resurs-utvinning, arbeten som är nästintill totalt dominerade av Män.

I städerna härskar dating-apparna som fungerar mest som sexkontakter och inte vill att du ska sluta använda dem, användarna (i synnerhet kvinnor) verkar bli emotionellt och sexuellt avtrubbade.

På landsbygden blir männen frustrerade (värsta kommunen har 15% mer män än kvinnor) och ger upphov till fördomarna om att "köpa sig en fru".
Statistiken för kvinnliga invandrare är nämligen totalt dominerad av Asiatiska och Östeuropeiska kvinnor och de bosätter sig till merparten på landsbygden/glesbygden.

Männen som invandrar bosätter sig huvudsakligen i städerna och orsakar att utbudet blir ännu mer snedfördelat på dating scenen...

Sara • Tinder! Jag bodde på annan ort (en större stad) för tillfället, men den matchning på Tinder som ledde till ett förhållande kom från grannbyn. Nu bor vi på landsbygden med vår lilla dotter!

Åsa • Flyttade 60 mil till Färila då jag träffat en trevlig man på nätet. 60 mil blev drygt att pendla. Jag trivs mycket bra på landsbygden.

zia • Kärlek finns överallt
När det är dags möts två hjärtan

Snoddas • De går int!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.