Foto: Markus Dahlberg/SVT

Chef i Ovanåker slutar – får 19 månadslöner

Publicerad

Trots att Ovanåkers kommuns miljö- och byggchef har nått pensionsålder väljer arbetsgivaren att ge 19 månadslöner i avgångsvederlag. Ytterligare en chef slutar och då vill man passa på att omorganisera.

Bygg- och miljöchefen har fyllt 65 år och ska nu sluta, ändå väljer Ovanåkers kommun att betala 19 månadslöner i avgångsvederlag. Skälet är att chefen för samma förvaltning, samhällsbyggnadschefen, slutar samtidigt för att gå till nytt jobb.

– Vi har chefsbyten och i det här läget tycker vi att det är lämpligt att titta över organisationen, då är det aldrig bra att ha med före detta chefer som har byggt upp den gamla organisationen, säger Yoomi Renström (S), ordförande i personalutskottet.

Avgångsvederlaget blir sammanlagt knappt 900 000 kronor, plus en pensioninsättning på nästan 40 000 kronor.

Rätt att jobba till 67 år

Arbetstagare har rätt att jobba kvar till 67 års ålder och i det aktuella fallet hade chefen en sådan önskan, enligt Yoomi Renström (S).

– Vi har diskuterat det men det finns inget i organisationen som personen vill göra och att ha dubbelt chefsskap känns inte heller som en bra lösning, säger hon.

Är det vanligt att Ovanåkers kommun ger avgångsvederlag i den här storleken?

– Avgångsvederlag blir alltid i den här storleken men det beror på situationer. Men det är inget konstigt, säger Yoomi Renström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.