Clowner utan gränser vill belysa barnkonventionen med sin Skratturné. Foto: Erik Engelro /SVT Gävlebrog

Clowner utan gränser på Skratturné i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Under november kan skolelever i Gävle från förskola till femte klass, få besök av Clowner utan gränsers Skratturné. Föreställningen som både vill roa och upplysa om barnkonventionen.

I Vikingaskolans gymnastiksal i Gävle samlades ett hundratal barn för att se Skratturnén. Två av dem var Vendla Pierrou och Leo Miller som båda går i förskoleklass 1A och är sex år gammla.

– Jag tycker det var en jättebra föreställning. Särskilt hon som gjorde konster i ringen, konstaterar Vendla och klasskompisen Leo fyller i;

– Jag tycker också att den var bra, för jonglörerna var coola, säger han.

Ideell organisation

Clowner utan gränser är en ideell organisation som vill sprida kunskap om barns rättigheter och Barnkonventionen genom föreställningen. En av de fyra cirkusatristerna som agerar i Skratturnén heter Anneli de Wahl och hontror på skrattets läkande kraft.

– Barn är barn överallt och skrattar åt samma saker. Men för vissa av barnen som vi mött när vi spelat föreställningen i till exempel flyktingläger i Sydsudan har Skratturnén varit livsavgörande. Föreställningen gör att de får lov att vara barn, ha kul och hitta tillbaka till skrattet igen. För när man kan skratta blir det lättare att gråta och då kan arbetet med att bearbeta det man varit med om börja, berättar hon.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.