Vikarierande smittskyddsläkare Christian Ehrenborg intervjuas om coronaläget i regionen. Foto: Arvid Jansson/SVT

Fortsatt minskning av corona i Gävleborg – men för tidigt att andas ut

Publicerad

Just nu är coronaläget väldigt lugnt i länet. Region Gävleborg har bara registrerat 27 nya positiva fall av covid-19 under den senaste veckan. Det motsvarar knappt två procent av provtagningarna.

Bara runt hälften av de nya covidfallen uppskattas vara av den omtalade delta-varianten. Men tillförodnade smittskyddsläkaren Christian Ehrenborg menar att det är svårt att göra prognoser för framtiden eftersom situationen är komplex.

En stor andel av de äldre är fullvaccinerade, medan bara runt åtta procent av gävleborgare mellan 18 och 24 år har blivit vaccinerade. Detta tillsammans med den mera smittsamma delta-varianten och att vissa svenskar har återtagit resandet utomlands, gör att helhetsbilden blir rörig.

Coronaviruset i Gävleborg

Covidtest efter utlandsresan

Från och med idag inför Folkhälsomyndigheten obligatorisk PCR-testning för ovaccinerade som rest utanför Norden. 

– Det är en varningsklocka, säger Christian Ehrenborg. 

Han menar att det kommer att komma en fjärde våg, även om den inte blir lika allvarlig som tidigare vågor och att det är omöjligt att säga när den kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet