Hälsocentralens order: Skicka inte covid-sjuka på äldreboende till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Patienter som drabbats av covid-19 på ett äldreboende i Gävle kommun skulle inte skickas till sjukhus för vård, enligt instruktioner från en hälsocentral i kommunen. Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som menar att agerandet bryter mot lagen.

Enligt IVO:s granskning var det hälsocentralen som ansvarade för läkarinsatserna vid äldreboendet som skickade ut en undertecknad instruktion om att patienterna inte skulle skickas till sjukhus vid covid19-smitta.

IVO konstaterar i sin granskning av händelsen att agerandet kan ha lett till att äldre vid flera tillfällen inte har skickats till sjukhuset efter att de insjuknat i covid-19.

Nu riktar IVO kritik mot Region Gävleborg, som ansvarar för den medicinska vården på särskilda boenden. Anledningen är att agerandet bryter mot lagen och att det funnits risk att personer med covid-19 på äldreboendet inte fått den vård de behöver eller har rätt till. Det i sig hade kunnat lett till en allvarlig vårdskada.

Hör Johan Kaarme, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, svara på kritiken här.

Se IVO:s presskonferens (2020-11-24)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”IVO har identifierat allvarliga bristen i vården”, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO om granskningen av äldrevården. Foto: Fredrik Sandberg/Anders Wiklund/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet