Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Covidläget i Gävleborg – nu ökar antalet patienter på sjukhusen igen

Publicerad

I början av den här veckan vårdades sammanlagt 36 patienter med covid-19 på länets sjukhus, varav en person på intensivvårdsavdelning. Smittskyddsläkare Shah Jalal svarar på tre frågor om hur covidläget ser ut just nu och inför julfirandet. 

Julfiranden och festligheter står för dörren och med det kan också luftvägsvirus smyga sig in som en oinbjuden gäst. För två veckor sedan började antalet covidsmittade människor att öka igen i jämförelse med föregående veckor. Så inför jul- och nyårshelgerna när många umgås och spenderar tid inomhus uppmanar Folkhälsomyndigheten (FHM) människor att vaccinera sig – speciellt de i riskgrupp.

Sprider sig allt mer i samhället

Förra veckan rapporterades 4257 bekräftade fall av covid-19 in i hela landet, det är en ökning med 16 procent jämfört med veckan innan. Vad gäller patienter som behöver intensivvård tillkom förra veckan ytterligare 14 personer på de tio som lades in vecka 46.

Coronaviruset i Gävleborg

I klippet svarar Gävleborgs smittskyddsläkare på tre frågor om covidläget i länet just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet