Timo Viiperi, klubbordförande IF Metall på Ovako i Hofors, menar att företaget har gjort en del anpassningar för att hindra smittspridningen men att de har kommit försent. Foto: SVT/Arvid Jansson

Covidutbrott på Ovako i Hofors – Facket: ”Många är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sjukskrivningar på Ovako i Hofors har ökat dramatiskt under den senaste tiden, ett 40-tal medarbetare är just nu frånvarande. Facket vittnar om att många anställda är oroliga över den höga smittspridningen.

På en av de mest drabbade avdelningarna på Ovako i Hofors är över 50 procent av arbetsstyrkan frånvarande. Om samtliga sjukfrånvarande har covid kan inte Ovakos fackliga representant svara på.

Timo Viiperi, klubbordförande IF Metall på Ovako i Hofors, menar att företaget har gjort en del anpassningar för att hindra smittspridningen men att de har kommit försent.

– I dagarna så har man gått ner litegrann i drift men man hade kunnat, med facit i hand, gjort det tidigare.

Har man äventyrat företagshälsan för att hålla uppe produktionen?

– Jag tror absolut inte att de har gjort det medvetet, men man hade kunnat göra vissa åtgärder annorlunda, säger Timo Viiperi.

SVT Nyheter Gävleborg söker företagsledningen på Ovako

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.