Foto: SVT

Cyklar för bättre hjälp till brottsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Gerardo Espejo fick vänta över ett år på hjälp från psykiatrin efter att ha blivit knivskuren och nästan dödad. Nu cyklar han från Luleå till Ystad för att skapa opinion så att brottsoffer får bättre stöd och hjälp.

– Det har varit jättebra mottagande på alla platser jag varit på och jag har mött fantastiska människor, säger Gerardo Espejo, som stannat till i Gävle på sin cykelfärd från Luleå i norr till Ystad i söder. En resa han gör för att brottsoffer å deras anhöriga ska få bättre stöd och hjälp. 

– För två år sen blev jag knivhuggen i magen, bröstet och halsen när jag försökte stoppa ett bråk på min födelsedagsfest, och det var väldigt nära att ta mitt liv. Det har varit en lång resa tillbaka. 

Ingen hjälp mot ångesten

Sjukvården räddade hans liv, men de svåra känslorna och hemska tankarna som kom efteråt fick han inte rätt hjälp att hantera. Istället lämnades han med sina psykiska problem och ångesten blev allt värre. 

– Jag var instängd och kunde inte ta mig någonstans. Jag hade mardrömmar och fick panikångest och vågade inte kliva utanför dörren. Men jag hade tur som hade vänner som hjälpte mig. Jag kunde inte tänka på nåt annat än det som hänt.

Han berättar att han fick många olika sorters tabletter, mot de symtom som våldsdådet utlöst hos honom. Mot ångesten, mardrömmarna och sömnsvårigheterna. Han fick diagnosen posttraumatiskt stress syndrom som drabbar människor som varit med om mycket svåra upplevelser.

14 månaders väntan

För Giraldo Espejo dröjde det 14 månader innan han fick kontakt med psykiatrin. Och han är mycket kritisk till att det tog så lång tid och att han själv var tvungen att kämpa för att få hjälpen. 

– Det var psykiatrin som falerade, trots att jag hade fått diagnosen så dröjde hjälpen i 14 månader.

Hon miste sin son i gatuvåld

I Gävle möter han nu politiker, brottsofferjouren och gävlebon Eva-Britt Gabrielsen som själv miste sin son för tio år sedan i gatuvåldet. Hon är idag ordförande i Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, RAV, som uppvaktat riksdagspolitikerna i justitieutskottet för att få politikerna att inse behovet av bättre samordning mellan polis, sjukvård och andra instanser.

– Det kostar pengar att samordna samhällets resurser, men det finns mycket pengar och lidande att spara, om man som anhörig eller drabbad får hjälp snabbare, säger Eva-Britt Gabrielsen.

I oktober ska Gerardo Espejo träffa riksdagspolitiker å berätta sin historia. En unik chans att påverka politiska beslut tycker han själv. 

– Jag vill att alla ska ha chansen att komma tillbaka snabbare än vad jag fick göra, säger Gerardo Espejo och cyklar vidare mot nya mål.

Gärningsmannen var för Gerardo okänd och dömdes till fängelse för dådet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer