– Jag såg att det var ett par centimeter vatten på golvet, och det steg sakta. Hör Edsbybon Gunilla Berglund berätta om översvämningen. Foto: Lari Honkanen / Alfta-Edsbyns fastighetsbolag

Många fastigheter drabbade av översvämning i Ovanåker

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen föll stora mängder regn över Ovanåkers kommun. Räddningstjänsten hade under kvällen fullt upp med att pumpa vatten ur översvämmade fastigheter.

– Någon som mätt i området pratade om att det kom 70-100 mm bara på någon timme, säger Josef Persson, insatsledare Räddningstjänsten Bollnäs.

Det var ingen lugn tisdagkväll för räddningstjänsten i Bollnäs. Bara i Alfta rörde det sig om ett tjugotal översvämmade fastigheter. Under onsdagen bedömer räddningstjänsten det akuta läget som avvägt.

– Det mest akuta börjar gå tillbaka på täkterna, det värsta har varit kan man säga, säger Josef Persson.

Under omständigheterna är Josef Persson nöjd med räddningstjänstens arbete under tisdagkvällen.

– Jag tycker ändå att det gått så bra som det kunnat gå. Det finns inga officiella mätningar, men någon som mätt i området pratade om att det kom 70-100 mm bara på någon timme.

Hyresgäster drabbade

Alfta-Edsbyns fastighetsbolag berättar att ett flertal av deras fastigheter drabbats av översvämningar. I Alfta drabbades ett område av översvämningar inne i lägenheterna. I övrigt handlar det om källarförråd och tvättstugor, som på vissa ställen ska ha haft upp till en meter vatten.

– Idag fokuserar vi på att suga upp resterande vatten som är kvar och titta på omfattningen i källare och vråer, säger Joe Lönngren, fastighetschef Alfta-Edsbyns fastighetsbolag.

Hyresgästerna som fått sina lägenheter översvämmade kunde efter pumpning spendera natten i sina hem. Under onsdagen fortsätter arbetet med att avfukta lägenheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.