Foto: SVT

Dags att samla in björnbajs

Uppdaterad
Publicerad

Genom att frivilliga samlar in björnspillning som sedan skickas vidare för DNA-analys genomförs en inventering av länets björnstam med början nu på måndag.

Inventeringen kommer att pågå fram till sista oktober och då ska vi förhoppningsvis få reda på hur många björnar det finns i Gävleborgs län.

– Alla som är ute i skog och mark kan hjälpa till att samla in avföring, berättar Simon Viklund som är vilthandläggare på länsstyrelsen. Ju fler prover som kommer in desto mer exakt blir det

På länsstyrelsen Gävleborgs hemsida redogörs för var det finns utlämningsställen där man som frivillig kan hämta provtagnings-kit. Men om man hittar avföring kan man även samla in den i t.ex. en plastpåse innan den placeras i provrör. Spillningen skickas sedan vidare till Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Inventeringen görs numera vart femte år och vid de tidigare tillfällena uppskattades björnpopulationen till 264 (2001) och 381 (2012).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.