Ett 40-tal personer kom för att se och lära om gravfältet i Dragsbron. Foto: Marie Hägg

Visade Gästriklands största gravfält

Uppdaterad
Publicerad

I dag uppmärksammades Arkeologidagen på ett fyrtiotal platser runt om i Sverige. I Gästrikland visades landskapets största gravfält i Dragsbrogravfältet i Österfärnebo upp.

Varje år, sista söndagen i augusti hålls Arkeologidagen som Riksantikvarieämbetet samordnar. Alla besökare välkomnas att delta i utgrävningar, vandra genom fornlämningsområden och lyssna på berättelser med kulturhistoriska teman.

Även barnaktivitet anordnades på flera ställen. Aktiviteterna leds av arkeologer, museer, fornbyar, organisationer och andra kulturhistoriska organisationer.

”Försöka förstå människans tillvaro”

I Gästrikland var det visning på två ställen under söndagen. I Österfärnebo visas Gästriklands största gravfält upp, Dragsbrogravfältet. Gravfältet är från äldre järnåldern och innehåller cirka 130 gravar, ett 30-tal är av dem är undersökta. Till visningen kom ett 40-tal nyfikna personer, en av dem var Dag Ackre från Stålbo, Sandviken.

Varför är du här i dag?

– Jag är intresserad av historia och jag har varit lärare i historia, så det är ett gammalt intresse jag har. Att försöka förstå människans tillvaro och hur saker och ting har förändrats här i världen.

Även i Årsunda visades ett större gravfält upp, Sörbygravfältet och det tittades även på en runsten.

Sprida kunskap

Syftet med Arkeologidagen är att sprida kunskap om kulturhistoria samt att göra fornlämningar och förhistoriska miljöer tillgängliga. Förra året besöktes Arkeologidagarna av nära 5.000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.