Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karin Brink förklara pollenläget i länet. Se även hur pollenfångaren fungerar. Foto: Lina Abusagr/SVT

Förkyld eller allergisk – därför känner du av pollen trots regn och snö

Publicerad

Den här tiden på året kan en förvirring uppstå bland alla pollenallergiker. Kliar det i ögon och hals på grund av en förkylning eller är det bara pollen? Karin Brink, miljöhandläggare på Länsstyrelsen, reder ut.

Pollensäsongen drog igång redan i januari i vårt län. Då pollenhalterna var ganska höga i fjol, väntas de vara lägre i år.

– Vi är inne i inledande del av säsongen där al och hassel blommar och alblomningen är i avtagande, säger Karin Brink, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Gävle.

Då är pollenhalterna som lägst

Varför känner man av pollen trots regn och snö?

– När det snöar och regnar faller pollen som finns i luften till marken med vätan. Blir det torrt och soligt och lite vind, kan de snabbt torka upp och ta ny fart.

En tumregel är att vädra hemmet under tidiga mornar eller sena kvällar då pollenhalterna är som lägst och då det är fuktigt i luften.

Så ser pollensäsongen ut

Al och hassel blommar från januari till april månad.

Björk blommar från mitten på april till slutet på juni.

Gräsblomningen börjar mitten på maj och sträcker sig till oktober.

Källa: Karin Brink, miljöhandläggare på Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.