Joanna Wågström, SVT Gävleborgs ansvarige utgivare. Foto: Stefan Larsson/SVT

Därför visar SVT Gävleborg delvis hundattacken på bussen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har fått frågor om vår publicering om Sagas hund Frankie som dödades av en annan hund på en buss i Gävle. I publiceringen har vi med en video filmad inifrån bussen när Frankie blir attackerad.

Videon från bussen har vi valt att maskera så att det inte går att se hundarna eller hundägaren. Det här får vi frågor om från er tittare. Vissa undrar varför vi inte visar mer och andra undrar varför vi visar detta magstarka klipp över huvud taget.

Som publicist vill jag alltid att vi ska kunna ge så mycket information som möjligt. Det vi vet ska vi berätta och visa. Men det ska ske inom de etiska regler som alla seriösa medier följer – som bland annat säger att vi inte ska utsätta personer för en oförsvarlig publicitetsskada. I det här fallet syns hundägaren på filmen och jag skulle bryta mot våra etiska regler om jag visade honom.

Filmen innehåller också bilder på hundarna som är väldigt starka och obehagliga. Vilket också ligger till grund för att maskera videon.

Men varför visa filmen överhuvudtaget då, när den är så hemsk?

Jag anser att den tillför mycket till publiceringen och förståelsen för händelsen. Vi kan se att det hela faktiskt är filmat inifrån bussen. Vi ser att det är många människor som blivit vittnen och vi ser att det är ett snabbt och chockartat förlopp. Det tycker jag är viktig information till våra tittare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.