Eleverna lyckades tyda en runa som ingen annan kunnat tyda – nu får de pris

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen tilldelades fem stycken femteklassare i Hassela Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj för att de lyckats tyda en runa som ingen annan kunnat tyda. Nu har klassen skrivits in i historien.

I 20 år försökte läraren Anna Björk att läsa runorna som skrivits på ett tak i Hassela utan framgång. Men när hennes femteklassare tog på sig uppgiften så lyckades de översätta runskriften som i decennier ansågs omöjlig att tyda.

Därför blev de och Anna Björk på fredagen tilldelade Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj för sina viktiga gärningar inom kulturmiljövården. SVT var med på firandet i Hassela.

– Det är bra och ganska coolt, säger Lina Söderlund.

– Jag trodde inte ett bara ett par runor skulle leda till att vi hamna på tv och massa sånt, säger Klara Råbåm.

Runskriften översattes till: ”djävulen” och som att det inte var nog med upptäckten var femteklassarna de yngsta någonsin att tilldelas medaljerna av Riksantikvarieämbetet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.