Foto: SVT.

Länsstyrelsen startar skogsbränder – med flit

Publicerad

Just nu arbetar länsstyrelsen med ett projekt som går ut på att att med flit starta skogsbränder.

I sommar kommer flera skogar brinna runt omkring i länet – allt för att hjälpa naturen på traven.

Arbetet ingår i det femåriga EU-projekt Life Taiga.

– Det är väldigt naturligt för skogen att brinna, den mår ganska bra av det, säger Andreas Wedman, Länsstyrelsen Gävleborg.

Djur beroende av utbränd mark

Anledningen är att det finns flera olika sorters djur och växter som är helt beroende av den brända marken.

– För många arter som har specialiserat sig att leva i brända skogar är det här livsviktigt. Det finns några insekter och växter som är hotade i dag för att det brinner för lite, säger han.

Under våren och sommaren kommer det att genomföras sju naturvårdsbränningar i några av länets Natura 2000-områden. Projektet finansieras av EU, Naturvårdsverket och länsstyrelserna i de 14 län som också är med. När allt är klart kommer skogen se lite annorlunda ut.

Granarna dör

– Den största skillnaden som är tydlig det är att granarna kommer att dö och tallarna kommer att överleva så vi kommer att få en glesare skog, säger Andreas Wedman.

Trots att det har varit flera skogsbränder i länet de senaste veckorna ska det i det här fallet inte vara någon fara för allmänheten.

– Vi har mycket personal på plats som alla är utbildade för att vara med på naturvårdsbränningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.