Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För studenten Anna Sikeas Englundh innebär Högskolan i Gävles förslag en akademisk uteslutning. Foto: Neda Ameli/SVT

Studenten Anna efter förslag på nedläggning av program vid högskolan i Gävle: ”En akademisk uteslutning”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av veckan kommer studenten Anna Sikeas Englundh att lämna in en lista med namn på över 350 studenter och utomstående i protest mot Högskolan i Gävles beslut om att flera program kan komma att läggas ned. En fråga som nu utreds internt.

Anna studerar själv kommunikationsprogrammet som är bland de programmen som kan komma att avvecklas. Något hon tycker är en fråga som handlar om jämställdhet.

– Nu är vi 46 kvinnor i min klass med möjlighet att få en kandidatexamen och vad ledningen gör nu är att backa jämställdheten i hela länet, säger studenten Anna.

Men än har inga beslut fattats av Högskolan enligt prorektorn Lars Bengtsson. Besluten ska fattas i maj.

– Vi befinner oss mitt i en utredningsprocess där akademierna bedömer både förutsättningar att starta nya program och vilka konsekvenser eventuell avveckling kan få, säger prorektor Lars Bengtsson.

”Vi är luttrade”

Förslaget om programförändringarna har diskuterats flitigt både bland elever, flera utomstående och bland lärarna. Och en av de lärarna som reagerat över förslaget är Jan Sjölund utbildningsledare och ordförande på kommunikationsprogrammet.

– Det är såklart jättetrist. Att stå på en nedläggningslista det tror jag alla förstår. Så är det inte bara det program jag jobbar på. Humaniora har tidigare tunnats ut bit för bit så vi är luttrade. Men det här förslaget innebär att humaniora kan läggs ner helt, säger Jan Sjölund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer