Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillsammans. De boende på kollektivet Ljusbacken äter en gemensam lunch i samband med den årliga vedveckan. Foto: Lari Honkanen/SVT

Kollektivet Ljusbacken utanför Delsbo fyller 50 år: ”Folk frågar varför vi flyttat hit”

Uppdaterad
Publicerad

Det är 50 år sedan kollektivet Ljusbacken grundades i skogarna utanför Delsbo i Hälsingland. Många är föreställningarna om hur livet på Ljusbacken är. SVT åkte dit och hängde med kollektivet en dag.

– Folk frågar varför vi har flyttat hit från Göteborg och jag vill vända på frågan, varför väljer vissa att bo kvar i storstad, när man kan flytta in på kollektiv på landet, säger Beatrice Rygaard.

Hon och hennes kille flyttade in till Ljusbacken för bara sex veckor sedan. De är två av de nitton vuxna som i dagsläget bor i kollektivet. Intresset att flytta in är stort. Att Beatrice och henne kille hade barn talade till deras fördel då Ljusbacken gärna ser fler barn i kollektivet.

Bor inte i ormgrop

Men bara för att det är ett kollektiv så betyder det inte man sover i en ormgrop. Beatrice med kille och barn bor i en rymlig trea. Man kan antingen bo i en lägenhet eller i ett av rummen. De som bor störst bor i en femma. Hyrorna varierar mellan 1 500 till 5 000 kronor beroende på storlek.

Men även om tiderna förändras, så hänger en del rykten om livet på kollektivet kvar bland utomstående. Fast det är kanske inte så konstigt, med tanke på kollektivets brokiga historia.

– Mina föräldrar var jätteoroliga: ”Ska du verkligen flytta dit, det är bara hippies där”. Men det är väldigt blandat med folk här, säger Beatrice Rygaard.

– Jag är glad att de gjorde alla konstiga sociala experiment när det begav sig, för jag skulle aldrig palla, säger Lars Ingar Lundin och skrattar.

”Det är så här man ska bo”

– Det är så här människan har bott i alla tider, i gemenskaper. Det där med att alla ska bo separat, i olika lägenheter, det tror jag inte är sunt, säger Mathias Viklund.

Ljusbacken är ett exempel på en form av kollektiv vars idé uppstod på slutet av 1960-talet. Men en annan form av kollektiv, kollektivhusen, har en längre historia.

50-årsjubileet kommer att firas stort i dagarna fem i sommar mellan 10 och 14 juli med musik, fotoutställning, filmvisning och guidade turer.

I videon ovan: Följ med till kollektivet Ljusbacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.