Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Demenssjuk låstes in mot sin vilja i väntan på provsvar

Uppdaterad
Publicerad

En demenssjuk patient ska ha blivit inlåst i väntan på provsvar för covid-19 på ett äldreboende i Sandviken. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har i utredningen funnit brister i hanteringen av patienten.

Det är anhörig till patienten som skickade in anmälan under förra året. Patienten ska vid den aktuella händelsen ha slagit på dörrar och fönster för att försöka ta sig ur rummet. Det ledde till att patienten fick skador på händer och underarm.

Enligt Ivo var detta ett tecken på att isoleringen inte var frivillig och därför bedömdes vårdgivarens agerande inte vara förenligt med hälso- och sjukvårdslagen samt socialtjänstlagen.

Coronaviruset i Gävleborg

Avled senare

Patienten avled dagen efter att klagomålet inkom. Men enligt Ivo:s utredning ska det det inte ha brustit i vården och behandlingen av patienten under den tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet