Parkeringskaos vid sjukhus: ”Omöjligt att hitta en p-plats”

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg ska nu ta tag i problemen med parkerings-platser vid Gävle sjukhus. Genom att börja ta betalt även av personalen hoppas man frigöra flera parkerings-platser. Då det är ett stort problem för patienter och besökare idag.

– Det är bedrövligt, har man en tid att passa så är det en katastrof eftersom man inte vet om man får tag i en parkeringsplats, säger Hans Nyberg som precis besökt läkare.

– Bilarna kör bara runt runt och letar parkering, det är djungelns lag som gäller här, bekräftar Gabriella Rask på väg mot biljettautomaten.

Personalen får betala

Bristen på parkeringsplaster för patienter och besökare vid Gävle sjukhus har varit ett problem länge. Och det har varit gratis för personalen att parkera fram till nu. Men genom att ta betalt även för dem så hoppas man att fler anställda lämnar bilen hemma och att det på så sätt inte blir lika hårt tryck på parkeringsplatsen.

– Vi vill att de ska tänka annorlunda; kan jag gå till jobbet eller kan jag hitta andra färdmedel, säger Region Gävleborgs FM-chef Johan Malmström. Vi har jämför hur parkeringssituationen ser ut på ett trettontal andra sjukhus. Där är det väldigt ovanligt, eller, det finns inga andra sjukhus som har avgiftsfria parkeringar för sina anställda.

Sökt bygglov för fler platser

Nyheten om att sjukhuset kan komma att behöva flyttas ställer till det även för behovet av fler parkeringsplatser. För nu är det ovisst vad som händer med de planerade 200 extraplatserna man lämnat in bygglov för.

– Det ligger ju och snurrar hos Länsstyrelsen för beslut nu, man har ju uppmärksammat att sjukhuset ligger på en vattentäkt och det har ställt till förseningar med bygglovet, säger Johan Malmström.

Hur angeläget är det med fler parkeringar för patienter och besökare?

– Det är mycket angeläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.