Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Huset gick inte att rädda. Hör räddningsledare Pär Palm under släckningsarbetet. Foto: Lari Honkanen/SVT

Flerfamiljshus brann ner i Bergsjö: ”Alla har tagit sig ut”

Uppdaterad
Publicerad

Ett flerfamiljshus i Bergsjö totalförstördes i en brand på måndagskvällen. Under natten pågick ett arbete för att rädda intilliggande byggnader.

Larmet inkom klockan 18.24 på måndagskvällen. Det rör sig om en fullt utvecklad brand i ett trevåningshus. Flera enheter skickades till platsen för att bekämpa elden och rökdykare gick in i huset.

– Alla boende är ute ur byggnaden, säger Jimmy Andersson, larmbefäl på Räddning i Samverkan.

Går huset att rädda?

Byggnaden är ett äldre trähus och består av tre lägenheter samt ett företag på bottenplan. Vid 20-tiden beslutade man att låta huset brinna ner under kontrollerade former.

– Just nu är prio ett att elden inte sprider sig till kringliggande byggnader, säger Daniel Holmstrand, vakthavande befäl.

Boende uppmanades hålla sig inne

Vid 20.30 ankom ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten där räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Det återkallades vid 00.10, uppger operatör på SOS alarm.

De personer som bodde i huset har för närvarande fått alternativa boenden.

Vid 01.30-tiden uppgav operatör för SOS alarm att arbetet kommer pågå hela natten i och med att byggnaden kommer få brinna ner, men att flera styrkor kunnat lämna.

Spridningsrisken över

06.30 på tisdagsmorgonen uppger räddningstjänsten att de intilliggande byggnaderna har klarat sig och spridningsrisken är över.

En mindre räddningsstyrka finns kvar för bevakning av brandplatsen.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet alternativt grov allmänfarlig vårdslöshet för att kunna utreda hur branden startat. En teknisk undersökning kommer att genomföras på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.