”Nästa gång bygger vi i Storvik eller Årsunda”, säger Sandviken hus vd Stefan Lundqvist. Bostäderna i Järbo är inflyttningsklara i december i år. Foto: SVT

Nu byggs det i Järbo för första gången på 20 år

Publicerad

Behovet av hyresbostäder i ytterområdena i Sandvikens kommun är stort. Nu bygger det kommunala bostadsbolaget Sandvikenhus i Järbo för första gången på 20 år.

– Det är första gången på många år vi bygger över huvud taget utanför Sandvikens stad, säger Stefan Lundqvist, vd på Sandvikenhus. Vi har ett tydligt uppdrag av våra politiker att bygga 40 nya bostäder om året, och nu var det dags för Järbo.

Det handlar om totalt 20 bostäder, och det låter kanske inte så imponerande, men i Järbo med en folkmängd på ungefär 2 000 betyder det mycket.

Rörlighet i bostadskedjan

Symbolvärdet i att Sandvikens kommun även bryr sig om ytterområdena är förstås viktigt. Men det skapar också rörlighet i bodstadskedjan.

– Det är många äldre som sitter på villor i dag och som vill bo här, säger Stefan Lundqvist. Vi släppte de första sju lägenheterna i en speciell kö att göra intresseanmälan i, de vara borta på två och en halv timme. Många av dem är äldre som nu lämnar sin villa och som någon barnfamilj kan köpa istället.

Tittar ni på fler små orter i Sandvikens kommun som ni kan bygga hyreslägenheter i?

– Ja, nästa projekt blir i Storvik eller Årsunda.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer