Det blir allt vanligare att butiker och restaurangersäger nej till kontanter Foto: SVT

Det kontantlösa samhället närmar sig

Publicerad

Kontanterna är på väg att dö ut. Vissa forskare menar att våra svenska sedlar och mynt inte kommer att användas alls om bara fem år.

Få har nog undgått att Sverige ligger i framkant med att lägga ned bankkontor och stoppa kontanthantering i butiker och restauranger. Och det här visar även Riksbankens årliga rapport om våra betalvanor.

Kontantanvändandet minskar

I den framgår att vi i allt större utsträckning använder elektroniska betalningsmedel som bankkort och Swish samtidigt som kontantanvändandet minskar. Rånrisk, höga kostnader och problemet med att hantera kontanter är några av anledningarna till att allt fler väljer att bara använda kortbetalning.

Inställningen varierar

Inställningen till ett kontantlöst samhälle varierar. Hälften av alla de som svarade på Riksbankens enkät om betalvanor 2018 var positiva eller mycket positiva till den minskande kontantanvändningen, medan 27 procent var negativa eller mycket negativa. I glesbygden däremot var andelen negativt inställda betydligt större.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer