Det behövs folk både som deltidare och inom frivilliga brandkåren. Nu testar Ljusdals räddningstjänst nya rekryter. Foto: SVT

Det krävs för att kunna bli deltidsbrandman: ”Ska kunna jobba i grupp”

Publicerad

Fysik är viktigt, men man behöver inte vara elittränad. Det är viktigare med samarbetsförmåga, enligt Peter Nystedt, räddningschef i Ljusdal.

– Man ska jobba ihop med andra och då är det viktigt att man fungerar i grupp, säger han.

Man behöver inte vara elitidrottsman för att jobba som deltidsbrandman. Men man måste ändå ha en god fysik och vara fysiskt frisk.

– Det är också viktigt att kunna jobba i grupp, det är inte alla som gör det. När vi träffar dem här för tester ser vi hur de är som personer, säger Peter Nystedt.

Under de tester som görs får man gå med rökdykarutrustning motsvarande 24 kilo på ett gångband. Kläderna är täta och man kan inte ventilera bort värmen. Man måste kunna gå i en viss lutning och hastighet under åtta minuter.

Höjder och trånga utrymmen

Man får inte vara höjdrädd eller ha problem med trånga utrymmen och på testerna får man därför klättra högst upp i brandstegen och krypa i trånga, mörka gångar med syrgasmask och tuber.

Ett annat viktigt krav man måste uppfylla är att man bor och jobbar på orten där man ska tjänstgöra. Man kan inte arbetspendla till annan ort.

– Man måste bo och jobba så nära att man kan vara på stationen på max sju minuter, det gör att många går bort, säger Peter Nystedt.

Han berättar att det blivit svårare att rekrytera de sista tio åren. Framförallt har folk mer att göra och mindre fritid.

– När man har jobbat klart på sitt ordinarie jobb i 40 timmar så vill man vara ledig kvällar och helger, säger han.

Vad finns det för positiva aspekter på att vara brandman?

– Det är gemenskapen och känslan av att man gör något bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.