Foto: Markus Dahlberg/SVT

Det lokala kulturlivet söker sig nya vägar i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Flera kulturarbetare i länet försöker nu hitta nya sätt att nå sin publik när stora folksamlingar inte är tillåtna på grund av coronaviruset. Gävle symfoniorkester förbereder sig för att spela inför tomma läktare men med publiken på distans över nätet, och i Musikhuset i Gävle är man redan i gång.

I gamla sjömanskyrkan i Gävle har Musikhusets konsertlokal blivit tv-studio. Musikern Rikard Sjöblom fick äran att göra första premiärspelningen live över nätet. Tanken är att det ska bli fler, med olika artister.

– Det blir en långdistansgrej men ändå intimt när man streamas ut till folks vardagsrum. Det blir spännande, jag har inte gjort något sådant här förur, säger Rikard Sjöblom.

Coronaviruset i Gävleborg

”Visst säkerhetsavstånd”

Gävle symfoniorkester har sänt live en gång tidigare, men då fanns också publik i salongen i konserthuset, nu förbereder de sig för flera framträdanden där de spelar ensamma i rummet. Första sändningen är på torsdag kväll.

– Det är många i samhället som har det riktigt tufft nu och därför känns det extra viktigt att vi gör någonting, säger Finndis Kristinsdottir, violinist.

Rådet i coronatider är att hålla avstånd, så hela symfoniorkestern får inte längre plats på scenen samtidigt. Musikerna kommer att turas om att sända konserter. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet