Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif Wibron har haft många sömnlösa nätter för att flytta dansmaran från Estraden till Gavlhov. Foto: Jan Peter Eriksson/SVT

”Det verkar mysigt” – Gävlemaran på nytt ställe

Uppdaterad
Publicerad

Efter 15 år på Estraden flyttar Gävlemaran till Gavlehov. Nytt koncept på en ny plats fortsätter att locka dansare från hela Sverige till Gävle.

Förra året stod det klart att gamla folkparken, Estraden, i Gävle ska rivas för att ge plats till nya bostäder. Det betydde att arrangören Leif Wibron, efter att ha arrangerat två dansmaror per år i 15 år, måste hitta en ny arena för danserna. Valet föll på multisportarenan Gavlehov.

– Det har gett mig många sömnlösa nätter med allt nytt, säger Leif Wibron.

Hör några vad några av de tusentals dansare som i helgen letat sig till Gävle tycker om det nya dansstället.

Därför heter det dansmara

Dansmara är egentligen en förkortning på dansmaraton. Det är en tradition som har drygt 25 år på nacken och startade med ett evenemang på Örnsköldsviks Folkets hus 1995. Då var det bara en lång danskväll på åtta timmar, som sedan blev två danskvällar på åtta timmar. En ”normal” danskväll är fyra timmar inklusive 30 minuters paus och ett dansband som spelar. I Örnsköldsvik var de tre dansband. Den sista ”Öviksmaran” hölls hösten 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.