Foto: TT

Dieselbilarna kör i motvind

Uppdaterad
Publicerad

I Ljusdal utgör 35 procent av alla personbilar i trafik dieselbilar, vilket är mest i länet. Det visar nya siffror från myndigheten Trafikanalys.

Dieselbilen har hamnat i strålkastarljuset efter den senaste tidens diskussioner om utsläppsfusk, dieselförbud och miljözoner. I Sverige är var tredje personbil i trafik en dieselbil.

– Försäljningen av dieselbilar har minskat påtagligt efter att ha haft sin topp 2012. Frågan är om det här kommer att snabba på utvecklingen ännu mer, säger Mikael Levin, utredare på Trafikanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

Lägst andel i Sandviken

Lägst andel dieselbilar i länet är det i Sandviken som ligger på 28 procent. Och rikssnittet är 34 – en siffra som Gävleborg ligger under, 31 procent. Myndigheten uppger däremot att försäljningen av dieselbilar ser ut att mattas av, troligtvis på grund av den senaste tidens frågor om dess faktiska miljövänlighet.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

FAKTA: Miljözoner

* Den första miljözonen gäller tunga fordon och finns redan idag i åtta kommuner.

* Den andra miljözonen gäller personbilar. Från 1 januari 2020 kommer bilar som uppfyller utsläppskraven för Euro 5 och Euro 6 att få köra där. Från 1 juli 2022 skärps kraven för dieselbilar, så att endast Euro 6 får köra där. Det gäller även elhybrider och laddhybrider med dieselmotor. För bilar med bensinmotor gäller att de får tillträde om de klarar Euro 5.

* I den tredje miljözonen får endast elbilar, bränslecellsbilar och gasbilar i Euro 6 köra.

* EU:s utsläppskrav regleras i euroklasser. Euro 5 blev krav 2009 och Euro 6 blev krav 2014.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.