Enligt både Fonus i Hudiksvall och Gävle Begravningsbyrå är antalet livestreamade begravningsceremonier på en jämn nivå ända sen de började med dem i april och maj 2020. Foto: SVT

Digitala begravningar har ökat markant sedan corona – sägs vara här för att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har digitala begravningar blivit allt mer populära. I Hudiksvall till exempel har digitala begravningar i begravningsbyrån Fonus regi ökat fyrdubbelt sedan i maj.

– Nationellt i dag är det 250-300 digitala begravningar i månaden från mitten av april och framåt. Priset varierar från gratis till ungefär 13 000 kronor och livestreamingen kommer definitivt att överleva efter coronapandemin. Vi har till exempel målgrupper med barn som bor utomlands, sjuttioplussare och rörelseförhindrade som vill medverka digitalt, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på medlemsorganisationen Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.

Under en digital begravning är det begravningsbyråns representanter som sköter film- och ljudupptagning på plats. Den som vill närvara digitalt kan göra det live genom begravningsbyråns webbsida. Sändningen lagras inte och går inte att se vid ett senare tillfälle.

Stor procentuell ökning

Trots att digitala begravningar har ökat ordentligt så är det från nollsiffror. Det ger höga procenthalter, men långt ifrån alla begravningar livestreamas.

– De digitala begravningarna ligger på ungefär 15 procent i Hudiksvall sedan pandemin kom till oss och vi har streamat omkring 15 ceremonier, säger Ullica Skytt Dempwolf, kundrådgivare och ceremonivärd på begravningsbyrån Fonus i Hudiksvall.

– Ökningen var hundraprocentig och livestreama hade vi aldrig gjort innan men vi tror att det kommer att fortsätta efter corona. I Gästrikland är det 5 till 8 procent som livestreamas, det är cirka 20 stycken, säger Jonas Flodin, boutredare och begravningsutredare på Gävle begravningsbyrå.

Budskapet: Var på plats om du kan

Björn Wiksten, präst i Hudiksvallsbygdens församling, berättar att en digital begravning går till som en vanlig begravning och inte specialanpassas för tittarna på distans. Han ser inte bara fördelar med digitaliseringen.

– Det är bra att vara på plats, att se kistan. Det blir konkret, det har en betydelse för personen att få finnas i rummet, säger han.

Lär dig mer om de digitala begravningarna i Gävleborgs län i klippet ovan, och missa inte faktarutan här nedanför.

Digitala begravningar i Gävleborg

Andel digitala begravningar i Fonus regi i ett urval av länets orter från maj 2020 till och med den 21 september:

Bollnäs

Cirka 12 procent digitala begravningar.

Ökning av digitala begravningar från den 15 jun-21 september: Ingen uppgift.

Gävle

Cirka 11 procent digitala begravningar.

Ökning av digitala begravningar från den 15 jun-21 september: 17 procent.

Hofors

Cirka 5 procent digitala begravningar.

Ökning av digitala begravningar från den 15 jun-21 september: Ingen uppgift.

Hudiksvall

Cirka 13-15 procent digitala begravningar.

Ökning av digitala begravningar från den 15 jun-21 september: 12,5 procent

Ljusdal

Cirka 5 procent digitala begravningar.

Ökning av digitala begravningar från den 15 jun-21 september: 100 procent.

Sandviken

Cirka 15 procent digitala begravningar.

Ökning av digitala begravningar från den 15 jun-21 september: 225 procent.

Källa: Fonus.

Andel digitala begravningar i Gävle begravningsbyrås regi vid publiceringstillfället:

Gästrikland

5-8 procent

Källa: Gävle begravningsbyrå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.