Kammaråklagare Christer Sammens tänker åtala sex Hudikbor för narkotibrott och vapenbrott, med kopplingar tiill dödsskjutningen i Söderhamn i våras. Foto: Lari Honkanen/SVT

Dödsskjutningen i Söderhamn – Hudikbor tros ha forslat mordvapnet

Uppdaterad
Publicerad

Under tiden som utredningsarbetet av dödsskjutningen i Söderhamn fortskrider, är det allt fler misstänkta som ringas in, kopplade till den narkotikahandel som tros ligga bakom mordet. Av de tolv personer som sitter häktade är hälften hemmahörande i Hudiksvall., och för dem väntar snart rättegång.  

– Det finns tolv häktade i hela utredningen. De sex sista häktade är mer kopplade till narkotikahantering, säger kammaråklagare Christer Sammens som leder utredningsarbetet. 

Den 21 september grips två Hudikbor vid Hudiksvalls resecentrum när de kliver av tåget, en kille i övre tonåren och en i 20-årsåldern. De blir tagna på bar gärning med innehav av ett hekto kokain och tre kilo cannabis. De häktas och i utredningen av det specifika brottet misstänks två andra Hudikbor för narkotikahandel: En i man 70-årsåldern och en kvinna i 20-årsåldern. De häktades den 21 oktober.    

Dödsskjutningen i Söderhamn

Mordvapnet ska ha transporterats från Stockholm till Hudiksvall 

Den 21 oktober häktades också ytterligare två Hudikbor, en kille i övre tonåren och en i 25-årsåldern. Förutom för narkotikabrott, häktades de för grovt vapenbrott. De är misstänkta för att ha transporterat två pistoler från Stockholm till Hudiksvall mellan 26 och 28 februari – det vill säga precis före dödsskjutningen i Söderhamn. En av dessa pistoler har polisen tagit i beslag och den andra är det misstänkta mordvapnet.  

– Vi vet inte vart mordvapnet har tagit vägen, men vi har förmodligen sett det på bild, säger kammaråklagare Christer Sammens.  

Är Hudikborna kopplade till dödsskjutningen i Söderhamn? 

– Mordet är kopplat till narkotikahandel. Och Hudikborna är kopplade till narkotikahandeln, säger Christer Sammens, utan att närmare kunna gå in på detaljerna.  

Kammaråklagare Christer Sammens ska under onsdagen väcka åtal mot dessa sex Hudikbor och ytterligare tre andra för narkotikabrott. Rättegången äger rum 7 december vid Hudiksvalls tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Söderhamn

Mer i ämnet