Foto: SVT/arkiv

Donation kan bidra till nya liv

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår den nationella donationsveckan. Och efterfrågan på nya organ som kan rädda liv är större än någonsin men det finns även behov av donationer som kan bidra till att nya liv ser dagens ljus.

Till fertilitetsmottagningen på kvinnokliniken i Gävle kan de Gävleborgare som vill ha barn men av olika skäl inte kan få det vända sig för att få hjälp. Varje år föds åtminstone 50 barn som provrörsbefruktats via mottagningen. Några av dem har kommit till med hjälp av donerade spermier och ägg och för att det ska funka behövs förstås donatorer.

– Ju större spermabank desto lättare har man att matcha och se att man får en optimal donator. Så det finns alltid ett behov av nya spermadonatorer och inte minst äggdonatorer, säger Bo Claesson som är överläkare på Kvinnokliniken på Gävle sjukhus.

Provrörsbefruktningen sker i Uppsala

Här på länssjukhuset i Gävle sker förbehandlingen men när det är dags för själva provrörsbefruktningen får man ta sig till Akademiska sjukhuset i Uppsala och dit ska man också vända sig om man vill donera.

– Om man vill donera tar man i vår region kontakt med reproduktionsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala för det är de som har hand både om ägg- och spermabanken. Och de gör en hel del tester för att se att man inte bär på någonting som man inte vill föra över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.