Dramatisk ökning av kokain i Gävleborg – polisen punktmarkerar misstänkta säljare

Uppdaterad
Publicerad

Kokainet har ökat markant sedan 2011 och fortsätter sprida sig ner i åldrarna. Idag är kokainet inte lika förknippat som lyxdrog som tidigare. Mest på grund av en prisdumpning och en liberalare syn på narkotika.

Kokainet som tidigare var förknippat som partydrog och lyxigt, förkommer idag allt oftare i hemmet och i andra sammanhang.

– Vi ser att folk brukar kokain på andra platser än krogen idag, dessutom har det spridit sig ner i åldrarna, till och med till minderåriga, säger Rickard Eriksson, hos polisen.

Några slutsatser som polisen gör är att kokain har högre status än exempelvis amfetamin.

– Många anser att amfetaminet är lite smutsigare än kokainet, och att en prisdumpning har bidragit till ökningen, säger han.

En annan orsak till ökningen bland yngre människor, är den liberala synen på droger jämfört med äldre.

– Många har växt upp med filmer som romantiserar droger och att kokainet inte framställs som särskilt farligt, säger Rickard Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.