Dyrare bio upprör i Delsbo

Publicerad

Vid årsskiftet höjdes momsen på biobesök. Den här höjningen slår främst mot de små biograferna på landsorten. Där kan höjningen bli upp emot 20 kronor för ett biobesök.

– Det är illa genomtänkt. Jag kan förstå att förändringen kan behövas eftersom bioavtalet härstammar från 1960-talet och inte alls hängt med i den tekniska utvecklingen. Men att ersätta det på det här viset är gjort ur ett storstadsperspektiv, säger Owe Norberg, ordförande för föreningen som driver Svea Bio i Delsbo.

”Vi är en social inrättning i bygden”

Bakgrunden är statens beslut att göra om filmpolitiken. Momshöjningen är en del av detta. På de större biograferna blir höjningen kring fem kronor, om de väljer att höja priserna, eftersom de slipper den så kallade biografavgiften. I Delsbo drivs biografen av ideella krafter. De har tidigare inte betalt biografavgiften eftersom de har färre än fem visningar i veckan och där slår momshöjningen igenom med full kraft. Där hade man gärna sett att man fått behålla kulturmomsen.

– Vi är en social inrättning i bygden, precis som en teater eller en opera är. Det gör att jag tycker att vi borde ha fått behålla kulturmomsen, säger Owe Norberg.

Biografer på landsorten kan slås ut

Föreningen har redan tagit beslut om att höja priset på matinéföreställningar med tio kronor. Något beslut om att höja priset på kvällsföreställningarna vill man vänta med.

– Vi måste titta på hur det första kvartalet kommer att gå innan vi fattar något beslut. Vi har ju den förmånen att ha andra inkomster än bara från bioföreställningarna, det gör att vi har en liten marginal, säger Owe Norberg.

Han fruktar att momsbeslutet kan slå ut biografer på landsorten. Risken finns även i Delsbo.

– Måste vi göra en prishöjning och på det sättet tappar många biobesökare, då finns risken. Vi äger som tur fastigheten, alla utom vår maskinist jobbar ideellt. För maskinisten får vi lönebidrag. Det gör att vi har bättre förutsättningar än andra som måste betala hyra och kostnader för personal.

Fakta filmpolitiken:

Regeringen har gjort om filmpolitiken.

För att finansiera detta höjs momsen på biobiljetter från 6 procent (den vanliga kulturmomsen) till 25 procent.

För större biografer (som har mer än 5 visningar i veckan) innebär det en prishöjning på runt 6 kronor när man räknar med att dessa biografer samtidigt slipper den så kallade biografavgift på 10 procent per biljett de betalar i dag.

För mindre biografer (som inte betalar biografavgiften) blir prishöjningen nästan 20 kronor, om höjningen tas ut på priset.

Samtidigt ger regeringen 25 miljoner kronor per år, i fyra år, som ska gå till investeringar och upprustning av biografer i landsorten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.