Sjuksköterskan Annelie Wanke Larsson visar hur man kan få ut den sista lilla slatten ur vaccinampullen och få ut sju doser i stället för de av läkemedelsföretaget utlovade sex. Foto: Anders Sundin/SVT

Dyrbara droppar – så får Region Gävleborg ut en extrados av coronavaccinet

Uppdaterad
Publicerad

En vaccindos extra per ampull – det får Region Gävleborg ut genom att utnyttja den sterila luft som finns i ampullen där vaccinet förvaras. Istället för sex doser får man ut sju, vilket ger tusentals extradoser. SVT var med när man blandade vaccin i Göransson arena i Sandviken.

– Om vi får ut en till dos ur 100 ampuller så får vi ju 100 till – ja, du förstår vad det betyder, säger sjuksköterskan Annelie Wanke Larsson.

Hon är tillsammans med tre andra fullt sysselsatt med att blanda vaccin i det tillfälliga beredningsrummet i ett av SAIK-bandys omklädningsrum inne i Göransson Arena.

Coronaviruset i Gävleborg

Blandas för hand

Vi har nog alla varit med om att försöka rädda den där sista slatten av något, på olika vis. Den här gången handlar det om vaccin och de små ampullerna från Pfizer Biontech som garanterar sex doser.

Alla doser blandas för hand och hemligheten bakom den så kallade danska modellen för att få ut sju doser ligger i att man använder en tunnare nål när man drar upp vaccinet, samt att kanylen som sätts in i ampullen ska sitta kvar till dess att alla doser dragits upp. Då kan man få ut allting.

Övning gav färdighet

– Till en början var det inte så lätt, men vi har lärt oss genom att öva och nu går det riktigt bra, vi lyckas nog i 80-90 procent av försöken, säger Annelie Wanke Larsson.

Regiondirektör Göran Angergård arbetar just den här dagen arbetar med att ge vaccin i Göransson Arena.

– Det är ju underbart att vi får ut en dos till, då kan fler bli vaccinerade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet