E4 mellan Gävle och Söderhamn kan bli fyrfilig

Publicerad

Enligt Trafikverket sker nu allt för många trafikstopp på E4 mellan Söderhamn och Gävle grund av en ökad trafikmängd, därför utreds nu en utbyggnad från tre till fyra körfält.

Senast förra veckan stod trafiken stilla på E4 kring Tönnebro efter flera olyckor och i samband med storhelger är trycket på vägen så hårt att körfält har fått stängas av för att lugna trafikrytmen. Det här är ett ökande bekymmer enligt Trafikverket.

Hans-Olov Åström, Trafikverket.

– Vi märker ju att det blir fler och fler tillfällen under året när det blir så mycket trafik att det blir rejäla trafikstörningar, därför måste vi fundera på vad vi kan göra på kort och lång sikt, säger Hans-Olov Åström, samhällsplaneringschef vid Trafikverket region mitt.

Närmar sig gränsen

När nuvarande sträckning fick tre körfält år 1997 var antalet fordon per dygn cirka 8 000, nu är det fler än 13 000, vilket närmar sig gränsen för en så kallad 2+1-väg.

– Vi börjar nå gränsen för vad vägen klarar av. Det blir så pass tätt mellan bilarna att man får lov att bromsa ned och när man då får möjlighet att köra om så hinner inte alla bilar som har hamnat i kö förbi och det är vad som sätter gränsen för den här vägtypen, säger Hans-Olov Åström.

Måste bygga motorväg

På kort sikt utreder Trafikverket om omkörningssträckorna eventuellt kan förändras och om digitala skyltar kan sättas upp för att enklare kunna stänga av körfält.

– På längre sikt måste vi bygga om det till 2+2-motorväg för att klara av den trafikmängd som vi har nu, därför börjar vi titta på det, säger Hans-Olov Åström, som i nuläget inte kan säga när en utbyggnad kan bli aktuell.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer