Foto: TT

Edsbyn får en egen regnbågsdag

Uppdaterad
Publicerad

Söderhamn var först ut, sedan har Hudiksvall och Gävle hängt på. Men nu är det också klart att Edsbyn får sin egna pride.

Initiativet till Edsbyn Pride kommer från Kim Roos, en kille uppvuxen i Edsbyn och som har en stark historia med sig om hur det är att vara född i fel kropp. En förfrågan om en dröm på sociala medier blev till verklighet.

– Jag tycker att alla ska få vara som de är och få älska vem de vill, säger Kim Roos i ett pressmedelande.

– Pride behövs mer än någonsin nu med tanke på vad som händer runt om i världen. Människor måste får vara sig själva och älska vem hen vill, säger Majs Keller från RFSL Hälsingland.

Regnbågsdag den 19 augusti

Det är tillsammans med Ovanåkers kommun som RFSL Hälsingland den 19 augusti nu anordnar en regnbågsdag på Röda Kvarn med föreläsningar, utställningar och uppträdanden från flera artister.

Ovanåkers kommun arbetar redan med att öka kunskapen om hbtq-personers situationer och ser Edsbyn Pride som något positivt för bygden.

– Jag är stolt över att jobba i en kommun där hela kommunledningen är positiva till att delta och jag har mött samma respons i en första kontakt med organisationer och företag, säger Ulla-Marie Nilsson, som ansvarar för hbtq-arbetet i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer