Foto: Johan Söderberg/SVT

Edsbyns elverk förväntas sälja allt – affär på 230 miljoner kronor

Publicerad

Under måndagen meddelade styrelsen i AB Edsbyns elverk att man beslutat att föreslå en försäljning av Elektra Nät AB och AB Helsinge Elhandel till elnätsbolaget Ellevio, samt en försäljning av vattenkraftverksamheten till Fröslida Kraft AB. Försäljningarna innebär en total köpeskilling på cirka 230 miljoner kronor.

Det pågår just nu en utförsäljning hos Edsbyns elverk. Om alla affärer går igenom kommer inget att finnas kvar av den gamla koncernen.

Enligt Edsbyns elverks styrelse har man under lång tid utvärderat olika alternativ för den fortsatta driften av verksamheten. Bakgrunden till försäljningen uppges vara de historiskt låga elpriserna och en skärpt reglering. Detta ska ha skapat stora utmaningar för verksamheten.

– Vi i styrelsen har arbetat intensivt med att hitta långsiktiga, ansvarsfulla ägare till de olika verksamheterna inom Edsbyns Elverk. Vi är idag mycket glada att meddela att vi har hittat en ny hemvist för samtliga verksamheter i vårt bolag. Försäljningarna innebär en total köpeskilling om cirka 230 miljoner kronor, säger Björn Myhrberg, styrelseordförande i Edsbyns elverk.

Styrelsemöte 2 oktober

Tidigare i sommar meddelade Edsbyns elverk att också installationsverksamheten Elektra i Hälsingland AB avyttras till Kraftkonsult. Om dagens besked röstas igenom av styrelsen blir det den andra stora förändringen i bolagskoncernen på kort tid.

– Energibranschen genomgår just nu den största strukturella förändringen i modern tid. Den nya regleringen innebär att förutsättningarna för att bedriva lönsam verksamhet förändras för många elnätsbolag, säger Johan Lindehag, VD vid Ellevio.

Samtliga försäljningar är emellertid villkorade  av aktieägarnas godkännande vid en extra bolagsstämma den 2 oktober. Alla anställda som i dag arbetar inom koncernens moderbolag kommer att övergå till dotterbolagen före eller i samband med tillträden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.