Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kan inte svara på varför det inte har redovisats” – i videon reagerar ansvarig chef och politiker på de oredovisade miljonerna. Foto: Arvid Jansson/SVT

Region Gävleborg fick mångmiljonbidrag till förlossningsvården – 40 miljoner saknas i redovisningen

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg har fått drygt 160 miljoner kronor för att utveckla förlossningsvården och kvinnohälsan mellan åren 2015 och 2020. Det saknas däremot över 40 miljoner kronor i redovisningen av vilka insatser regionen har lagt pengar på.

Sedan 2015 har staten gett regionerna i Sverige ett bidrag för att utveckla förlossningsvården och kvinnohälsan. Satsningen är en uppgörelse mellan regeringen och SKR (Sveriges kommuner och regioner), där regionerna själva fördelar pengar dit de känner att behovet finns. Region Gävleborg har fått drygt 160 miljoner mellan 2015 och 2020.

När SVT Nyheter Gävleborg i samarbete med Uppdrag granskning gått igenom redovisningen till SKR över vilka insatser Gävleborg har lagt pengarna på under tidsperioden saknas sammanlagt över 40 miljoner kronor av den summa man har fått utbetalad.

Chefen har inget svar

– Jag kan inte svara på varför det inte har redovisats. Jag vet att pengarna har använts efter 2019 då jag tillträdde, säger Johanna Belachew, verksamhetschef för kvinnosjukvården.

För 2015 har regionen inte redovisat en krona av de drygt 5 miljoner de fick utbetalat. För 2018 saknas 28 miljoner i redovisningen. Inte heller Jan Lahenkorva (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, kan förklara varför inte pengarna har redovisats.

– Jag har dålig koll på det här, jag klev på uppdraget första januari, säger Jan Lahenkorva (S).

Är du säker på att de här pengarna har kommit rätt?

– Jag är säker på att pengarna kommer till sin rätt nu, säger Jan Lahenkorva (S).

SVT Nyheter Gävleborg har två veckor innan publicering sökt Region Gävleborg för att få svar på varför summorna inte har redovisats – men ännu bara fått ett förtydligande för år 2020 då endast 245 000 kronor saknades i den ursprungliga redovisningen. Vi har fortfarande inte fått en förklaring till varför drygt 44 miljoner kronor är oredovisade mellan åren 2015 och 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Gävleborg

Mer i ämnet