Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunden Ellie från Valbo kan bli årets blodgivarhund. Hör mer om nomineringen i klippet.

Ellie från Valbo kan bli årets blodgivarhund efter lång och trogen tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Flatcoated retrievern Ellie från Valbo är inte vilken hund som helst. Under många år har hon tillsammans med matte åkt de omkring nio milen till djursjukhuset i Falun för att ge blod till andra hundar. För liksom människor kan hundar hamna i situationer när de behöver blod.

Det märks att Ellie gillar att ha med människor att göra. När SVT Gävleborg kommer på besök rusar hon snabbt fram och bekantar sig.

– I väntrummet kan man inte tro att hon kan lämna blod för hon är så yvig. Men när hon ska lägga sig på bordet ligger hon blick stilla, säger den stolta matten Inga-Lill Nöjd.

Totalt har Ellie hunnit med elva blodtappningar men nu har hon gjort sitt som blodgivare eftersom ålder är en faktor som avgör hur länge man kan ge blod. I gengäld har Ellie alltså efter lång och trogen tjänst nominerats som en av kandidaterna till att bli årets blodgivarhund.

– Det är säkert många hundar som kunnat använda sig av hennes blod genom åren, säger Inga-Lill Nöjd.

På den internationella blodgivardagen den 14:e juni kommer det att avslöjas vilken som utses till årets blodgivarhund.

I klippet får du chansen att bekanta dig med en fyrbent vardagshjälte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.