Markus Evensson (S) avgår från sina uppdrag. Foto: SVT

Efter mutåtalet: Markus Evensson lämnar sina uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Ljusdals kommunalråd, Markus Evensson (S), har åtalats för mutbrott. Han lämnar nu sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

– Jag lämnar mitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande, säger Markus Evensson (S). Avgången sker efter samråd med partiets ledning i Ljusdal.

Avgången blir inte omedelbar utan kommer att ske under ordnade former när en efterträdare utsetts.

– Vi måste säkerställa att kommunen inte står utan ledning. Vi återkommer i ärendet när det är klart, säger Evensson i sin mycket korta presskonferens där media inte gavs möjlighet att ställa frågor till honom i direktsändning.

Reste till Skottland

– Jag nekar till brott och man är oskyldig till man är dömd. Trots det väljer jag att avgå, säger han.

Enligt anmälan ska Markus Evensson bland annat ha låtit sig bjudas på en resa till Skottland av Destination Järvsö efter att kommunstyrelsen beviljat Järvsö Bergscykelklubb ett räntefritt lån på cirka två miljoner kronor. Summan på resan ska ha uppgått till cirka 7 000 kronor.

Straffskalan för mutbrott är böter eller fängelse i högst två år.

– Med det läge som är just nu och det här åtalet så ser vi att det inte går att upprätthålla den nivå av förtroende för oss i partiet som vi vill att det ska vara, säger Bertil Asplund (S), ordf i Ljusdals Arbetarekommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.