Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är svårt för för oss ideella föreningar att drifta våra verksamheter med de nya bestämmelserna, säger Lisa Pehrdotter, ordförande kvinnojouren Blåklockan Gävle. Foto: Arvid Jansson

Efter ny lag – kvinnojour i Gävle pausar skyddat boende

Uppdaterad
Publicerad

Privata aktörer som vill bedriva skyddat boende behöver från den 1 april ansöka om tillstånd från IVO. De nya bestämmelserna innebär att kvinnojouren Blåklockan i Gävle nu pausar sitt skyddade boende.

De kvinnojourer som SVT Gävleborg har varit i kontakt med tycker att de nya bestämmelserna i grunden är positiva. Tillståndet motverkar oseriösa aktörer och förbättrar situationen för placerade barn, menar Betty Sporrong på kvinnojouren Vändpunkten i Hudiksvall.

– Tidigare följde barnen bara med den skyddsplacerade föräldern. Nu utreds deras situation också. Det är väldigt positivt.

Pausar skyddat boende

De nya bestämmelserna försvårar däremot möjligheterna för ideella föreningar att bedriva skyddade boenden. Bland annat krävs en större bemanning. Det gör att kvinnojourer i länet nu känner sig oroliga för att inte leva upp till regelverket.

Kvinnojouren Vändpunkten har gjort om sitt skyddade boende till ett tillfälligt boende. Kvinnojouren Blåklockan i Gävle pausar sitt skyddade boende i väntan på tydligare riktlinjer.

– Det är oklart vad som gäller i nuläget. Det är svårt för för oss ideella krafter att drifta våra verksamheter med de nya bestämmelserna. Vi inväntar tydligare riktlinjer och pausar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.