Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personal är tagna ur tjänst efter oklarheter kring dödsfall på vårdboende – ”Helt oacceptabelt” säger Kia Fernlund som är chef för Boende på Välfärd Gävle. Foto: SVT

Efter oklarheter kring dödsfall på vårdboende i Gävle – personal tagna ur tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifter om mycket allvarliga händelser på ett av de kommmunala vård- och omsorgsboendena lämnar Gävle kommun in Lex Maria och Lex Sarah-anmälningar till Inspektionen för vård – och omsorg (Ivo). Under utredningen har fem medarbetare tagits ur tjänst.

– Att vi gör anmälan nu är utifrån den senaste tidens allvarliga händelser, säger säger Kia Fernlund som är kontorschef på Boende, Välfärd Gävle.

Hon berättar att det sedan tidigare funnits problem med bemötandet och en negativ kultur på arbetsplatsen. De problemen har man enligt Kia Fernlund börjat arbeta med att ändra.

Nu har det tillkommit felaktig hantering av läkemedel och dessutom har det inträffat ett dödsfall som inträffat under oklara omständigheter.

– Det är oerhört allvarligt, säger säger Kia Fernlund som är kontorschef på Boende, Välfärd Gävle.

Kommunen kommer nu att förstärka med personal och ytterligare en chef. Dessutom ska man göra en egen utredning av det som skett.

I klippet berättar Kia Fernlund om hur hon ser på det som inträffat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.