Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Lindehag, vd vid Ellevio, ger anledningarna till ökningen av elanvändningen. Foto: Arvid Jansson/SVT

Lavinartad ökning av elanvändning i Gävleborg – kommer kosta 67 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Sverige står inför en elektrifieringsboom. Gävleborg är ett av de län i Sverige där elanvändningen förväntas öka allra mest. Det visar en rapport från Sweco.

I Gävleborg väntas elanvändningen öka med 128 procent fram till 2045 – från dagens drygt 6000 GWh till 13 900 GWH. Det visar en sammanställning av teknikkonsultföretaget Sweco på uppdrag av Ellevio.

Det kommer att ställa höga krav på infrastrukturen i länet. Investeringar i elnäten på 67,5 miljarder kronor i länet kommer att krävas fram till år 2045, den största delen under de närmaste nio åren.

– Att förbrukningen väntas öka särskilt mycket i Gävleborg är att det finns så stora industrier här som behöver ställa om. Det finns även ett stort intresse för nyetablering i länet, säger Johan Lindehag, vd Ellevio.

Störst förväntad ökning av elanvändning i Gävleborg kommer att ske inom transportsektorn.

Hör Ellevios vd Johan Lindehag i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.